Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Διαγώνισμα Γλώσσας "Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποι"


ΚΕΙΜΕΝΟ
Οι Έλληνες έχουν μια χαρακτηριστική λέξη που περιγράφει θαυμάσια τη διάθεσή τους απέναντι στους ξένους: φιλοξενία. Η φιλοξενία είναι μια αρετή των Ελλήνων από τότε που εμφανίστηκαν στην ιστορία. Ήδη στα ομηρικά έπη περιγράφονται σκηνές πολύ εγκάρδιας φιλοξενίας, όπου ο ξένος επισκέπτης αντιμετωπίζεται ως ιερό πρόσωπο. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων – και ειδικά ο Δίας – πολύ συχνά έπαιρναν ανθρώπινη μορφή και εμφανίζονταν ως ξένοι στα σπίτια των ανθρώπων, για να τους βοηθήσουν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα αλλά και για προσωπικές τους υποθέσεις (κυρίως ερωτικές). Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, κάθε φορά που ένας ξένος χτυπούσε την πόρτα τους, τον υποδέχονταν με τιμές και τον αντιμετώπιζαν ως ιερό πρόσωπο, έχοντας πάντα στο νου τους ότι μπορεί να είναι κάποιος θεός. Του έβαζαν να φάει, του γέμιζαν το ποτήρι με εκλεκτό κρασί, του έστρωναν να κοιμηθεί, και μόνο όταν είχε χορτάσει και είχε ξεκουραστεί έπαιρναν το θάρρος να τον ρωτήσουν ποιος είναι και από πού έρχεται.
Οι σημερινοί Έλληνες είναι αρκετά διαφορετικοί. Πολλοί από αυτούς που ζουν και εργάζονται στις τουριστικές περιοχές, αν και περηφανεύονται για την καταγωγή τους, αγνοούν παντελώς το νόημα της λέξης φιλοξενία. Για να μην αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι καν Έλληνες. Ξανθές τουρίστριες που βρήκαν τον τρόπο για δωρεάν ή και κερδοφόρες διακοπές σάς σερβίρουν μη ελληνικά ποτά ενώ εσείς απολαμβάνετε ξένη μουσική παρέα με δεκάδες άλλους ξένους. Ξένοι σερβιτόροι σάς δίνουν ξενόγλωσσα μενού για να παραγγείλετε ξένες σπεσιαλιτέ. Ξένες ρεσεψιονίστ σάς εξυπηρετούν μιλώντας τη δική τους γλώσσα, για να έχετε μια αξέχαστη διαμονή σε ένα περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με την πατρίδα μας. Και ίσως κάποια αφίσα στον τοίχο του δωματίου σας, με κάποια ερημική ακρογιαλιά από αυτές που δεν ξέρει κανείς να σας πει πού ακριβώς είναι, να σας θυμίζει με ένα τεράστιο GREECE τη χώρα στην οποία κάνετε διακοπές.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα και τα υπέροχα τοπία που βλέπετε στις καρτ ποστάλ. Η Ελλάδα είναι και οι άνθρωποι που ζουν εδώ. Και αξίζει να αναζητήσετε στα ταξίδια σας και τα δύο, ίσως περισσότερο τους ανθρώπους της. Αλλά αν είναι μία φορά δύσκολο να ανακαλύψετε αμόλυντα και αυθεντικά τοπία, είναι δύο φορές δύσκολο να ανακαλύψετε αυθεντικούς Έλληνες. Αναζητήστε τους μακριά από τις τουριστικές περιοχές.
Στέφανος Ψημένος, Ανεξερεύνητη Πελοπόννησος, εκδ. ROAD, 2001
ΘΕΜΑΤΑ

1 α) Ποια είναι η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα και που θα ανακαλύψουμε τους αυθεντικούς Έλληνες;

1 β) Με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η πρώτη παράγραφος και γιατί;
4 μονάδες



2 α) Στις παρακάτω προτάσεις να εντοπίσετε τα υποκείμενα των ρημάτων και να γράψετε ποια μορφή έχουν:

Α1 Οι σημερινοί Έλληνες είναι διαφορετικοί.
Α2 Εγώ πήγα από τον παλιό δρόμο.
Α3 Ένας ξένος χτυπούσε την πόρτα τους.
Α4 Είναι δύσκολο να ανακαλύψετε αμόλυντα και αυθεντικά τοπία.
2 μονάδες


2 β) Σχηματίστε νέες προτάσεις αντικαθιστώντας τις φράσεις, που γράφονται με έντονους χαρακτήρες, με υποκείμενα – ουσιαστικά, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
Β1 Είναι αλήθεια ότι είχαν προσαρμοστεί τέλεια μέσα στο φυσικό περιβάλλον.
Β2 Απαγορεύεται να έχετε ανοικτά τα κινητά σας στο θέατρο.
Β3 Να φροντίζετε και να σέβεστε τους ηλικιωμένους είναι σωστό.
Β4 Επιτρέπεται να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα.
2 μονάδες


3. Να χωρίσετε τις παρακάτω λέξεις στα συνθετικά τους και να γράψετε μια καινούργια λέξη από το β’ συνθετικό της καθεμιάς.

α’ συνθετικό
β’ συνθετικό
νέα λέξη
Α) περιγράφει



Β) υποθέσεις



Γ) αναφέρουμε



Δ) υπέροχα



2 μονάδες




4. Το σχολείο σας συμμετέχει σε ένα διεθνές συνέδριο σχολείων από όλη την Ευρώπη. Να γράψετε μια ομιλία που θα εκφωνήσετε στους Ευρωπαίους συμμαθητές σας, στην οποία θα προσπαθήσετε να τους πείσετε να επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. (2 παράγραφοι, τρόπος ανάπτυξης – αιτιολόγηση)
10 μονάδες

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.