Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Νίκος Καζαντζάκης

Από τους μεγαλύτερους Έλληνες λογοτέχνες, για τον οποίο μπορείτε να βρείτε βιογραφικά στοιχεία βιογραφία Καζαντζάκη . Στο σχολικό βιβλίο παρουσιάζεται ένα απόσπασμα από το έργο του "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" 1946. Το έργο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τίτλο "Αλέξης Ζορμπάς - Zorba the Greek" εδώ κινηματογραφικό έργο. Δείτε κάποιες σκηνές εδώ.
Το έργο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο συγγραφέας αφηγείται σε α' πρόσωπο. Επίσης αναφέρει ο συγγραφέας τη συνάντηση του με τον Παναϊτ Ιστράτη (η γνωριμία τους χρονολογείται από το 1927)
Βασικά στοιχεία:
1. τόπος: Αθήνα, Πειραιάς, λιμάνι, καφενείο
2. χρόνος: ξημέρωμα
3. πρόσωπα: Αλέξης Ζορμπάς, συγγραφέας, ναυτικοί - θαμώνες καφενείου, συγγενικά πρόσωπα Ζορμπά (πατέρας, οικογένεια), Ρετσέπ εφέντης, αφεντικό μεταλλείου.

Δράση: οι δύο κεντρικοί ήρωες συναντιούνται σε ένα καφενείο στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Ζορμπάς παρακαλεί τον συγγραφέα να τον πάρει μαζί του στην Κρήτη και με αυτή την αφορμή κάθονται μαζί και γνωρίζονται καλύτερα.
Μέσα από τις παρενθέσεις- διηγήσεις του Ζορμπά ο συγγραφέας μας αποκαλύπτει ένα χαρακτήρα μοναδικό και ταυτόχρονα γοητευτικό.
Άσκηση: Εντοπίστε στο κείμενο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξωτερική εμφάνιση Ζορμπά, τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του. Δημιουργήστε τρεις στήλες και κατατάξτε ανάλογα τα στοιχεία του Ζορμπά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.