Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πανδέκτης

Ο Πανδέκτης pandektis.ekt.gr αποτελεί μια προσπάθεια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Περιέχει σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών, και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Οι συλλογές περιέχουν πληροφορίες για την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στο δικτυακό τόπο του Πανδέκτη μπορείτε να επισκεφθείτε τις ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ψηφιακές συλλογές, να πραγματοποιήσετε αναζητήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας και να χρησιμοποιήσετε τα τεκμήρια που διατίθενται ελεύθερα. Συγκεκριμένα:

  1. Μετονομασίες οικισμών της Ελλάδας: οι παλιές ονομασίες οικισμών κατά την Τουρκοκρατία και οι νέες ονομασίες πόλεων και χωριών.
  2. Αρχαίες ελληνικές και Λατινικές επιγραφές.
  3. Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση 1450-1830
  4. Αρχείο Εραλδικών μνημείων του ελλαδικού χώρου: οικόσημα σε Λατινοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας από τον 13ο αιώνα και έπειτα, κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βενετοκρατούμενες περιοχές.
  5. Τεκμήρια ελληνικής χαρτογραφίας: ελληνικοί ναυτικοί χάρτες και άτλαντες.
  6. Μακεδονικό Βασίλειο, τα χάλκινα νομίσματα: από συλλογές της Alpha Bank, του Βρετανικού μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.