Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Με τον τρόπο του Γ.Σ. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Γυμνασίου

Μπορείτε να δείτε τα ποιήματα του Γ. Σεφέρη εδώ ποιήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του επιλέγοντας Ζωή Σεφέρη. Επίσης σχόλια για τη στάση του εναντίον της δικτατορίας εδώ. Πλούσιο υλικό περιέχει το αρχείο της ΕΡΤ http://www.ert-archives.gr.

Το ποίημα του Σεφέρη από τη συλλογή Τετράδιο Γυμνασμάτων έχει σχολιαστεί εδώ σχόλια. Επίσης εξαιρετικό υλικό περιέχει η ιστοσελίδα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης.

 Εισαγωγικά στοιχεία:
Εκδόθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο 1940 και η συλλογή περιλαμβάνει ποιήματα γραμμένα από το 1928 ως 1937. Πριν έχουν εκδοθεί οι συλλογές Στροφή(1931), Η Στέρνα (1932) και Μυθιστόρημα (1935).

Ο Τίτλος:
Τα αρχικά γράμματα Γ.Σ. υπονοούν τον ίδιο τον ποιητή, την προσωπική οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1936. Η θέση του ποιητή στο διπλωματικό σώμα και η παρουσία του στην πνευματική σκηνή της χώρας αποκτούν ιδιαίτερη σημασιά σε μια ιστορική περίοδο κρίσιμη για ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν την άνοδο του ναζισμού και του φασισμού, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία οδηγείται από τον Στάλιν.

Ενότητες:
  1. στίχοι 1-17 Το ταξίδι του ποιητή σε διάφροους τόπους
  2. στίχοι 18-42 Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας (1936) με τη ματιά του ποιητή
  3. στίχοι 43-45 Ο επίλογος 
Βασικά σημεία:
  • το πρώτο πρόσωπο: ταξιδέψω, σήκωσα, πλάγιασα
  • ο στίχος : Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει
  • οι τόποι: Πήλιο, Σαντορίνη, Μυκήνες, Σπέτσες, Πόρος, Μύκονος
  • ο στίχος: Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει
Αναλυτικότερα:
  1. Γιατί η Ελλάδα πληγώνει τον ποιητή;
  2. Πήλιο, Σαντορίνη, Μυκήνες, μυθολογία, ιστορία - Κένταυροι, κυκλαδικός, μυκηναϊκός πολιτισμός ( το παρελθόν)
  3. Σπέτσες, Πόρος, Μύκονος, θέρετρα, τουρισμος, σύγχρονη πλευρά ( το παρόν )
  4. διάλογοι καθημερινότητα, καθαρεύουσα, παρακμή, ανούσια επανάληψη, καθολική αδράνεια και στασιμότητα σε ένα κόσμο που ραγδαία αλλάζει
  5. έλλειψη προσανατολισμού και σταθερής ηγεσίας
  6. κυκλικό σχήμα
  7. α- ρηματικός στίχος (παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα σκληροί γρανίτες) μορφολογία ελληνικού κόσμου, δυσκολίες και εμπόδια για ορίζοντες
  8. το καράβι ΑΓ ΩΝΙΑ 937 και το δυσοίωνο προαίσθημα για το μέλλον (η δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος με τον Άξονα επαλήθευσαν τις προβλέψεις του ποιητή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.