Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο πιστός φίλος

Δείτε μια διασκευή του διηγήματος του Όσκαρ Ουάϊλντ "Ο πιστός φίλος" από το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας και την κινηματογραφική του ομάδα.


Θέματα για αξιολόγηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας
       
ΚΕΙΜΕΝΟ (Ο πιστός φίλος, Όσκαρ Ουάιλντ, σελ. 174 σχολικού
βιβλίου)                                                                                
ΘΕΜΑΤΑ
1.  Ποιες πράξεις του μικρού Χανς δικαιολογούν τον τίτλο του
κειμένου;
                                                                                                   Μονάδες 5
2. Στο κείμενο υπάρχει:
α. η περιγραφή της σχέσης του Μικρού Χανς και του μυλωνά.
β. η εκμετάλλευση του Μικρού Χανς από τον μυλωνά
γ. ο τρόπος θανάτου του Μικρού Χανς και η αχαριστία του μυλωνά
Μπορείς να χωρίσεις το κείμενο σε τρεις ενότητες έτσι ώστε σε κάθε
μια τους να αντιστοιχεί και μια από τις παραπάνω προτάσεις ως
τίτλος;
                                                                                          Μονάδες 5
3.
Α. Στο κείμενο υπάρχει:
α. περιγραφή
β. διάλογος
γ. μονόλογος
Να επιλέξετε ποια από τα παραπάνω είναι σωστά και να δώσετε ένα
παράδειγμα από το κείμενο που να δικαιολογεί την επιλογή σας.
                                 Μονάδες 2,5
Β.  Να κατατάξετε τις υπογραμμισμένες φράσεις του κειμένου στις
παρακάτω στήλες.
Μεταφορές Προσωποποιήσεις Εικόνες
 
                                                                                        Μονάδες 2,5
4.  Τι είδους χαρακτήρας ήταν κατά τη γνώμη σας ο μυλωνάς;  Να
δικαιολογήσετε τους χαρακτηρισμούς σας αναφερόμενοι στις πράξεις
και τα λόγια του.
                                                                                                          Μονάδες 5  

Μια επιλογή γνωμικών για τη φιλία


Αν βρεις ένα λάθος στο φίλο σου πες το χαμηλόφωνα, αν όμως θέλεις να τον επαινέσεις, καν’ το φωναχτά Ζένκελ Σ.
Αν δεν συγχωρείς τα ελαττώματα του φίλου σου, προδίδεις τα δικά σου Σύρος
Αν δυο φίλοι σου ζητήσουν να κρίνεις μια διαφωνία τους, μη δεχτείς, γιατί θα χάσεις ένα φίλο. Απ' την άλλη, αν σου το ζητήσουν δυο ξένοι, να δεχτείς, γιατί θα κερδίσεις ένα φίλο Άγιος Αυγουστίνος
Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου Γκαίτε
Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι Ελληνική Παροιμία
Δεν έχουμε τόσο πολύ ανάγκη από τη βοήθεια των φίλων μας, όσο από την πίστη μας στη βοήθειά τους Επίκουρος
Τι γλύκα μένει στη ζωή σαν διώξεις τη φιλία; Ζωή χωρίς φιλία είναι κόσμος δίχως ήλιο. Η ανθρωπότητα όλη σ' ένα μόνο συμφωνεί, στη χρεία της φιλίας Κικέρων
Το μάτι του φίλου είναι καλός καθρέφτης Ιρλανδικό γνωμικό
Χαμογελώντας κάνεις φιλίες, γκρινιάζοντας κάνεις ρυτίδες Έλιοτ Τζ.
Φίλος είναι εκείνος που σου δίνει την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου  Μόρισον Τζ.

Πηγή:  http://el.wikiquote.org/wikiΦΙΛΙΑ

Φίλος, κολλητός, … Τι θα κάναμε χωρίς αυτόν! Με ποιον θα κάναμε παρέα, σε ποιον θα λέγαμε τα προβλήματά μας, ποιος θα μας βοηθούσε στα προβλήματά μας; Τελικά η φιλία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή. Η φιλία είναι η αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα.

Καλός φίλος είναι αυτός που σε βοηθάει με τα προβλήματά σου, αυτός που εμπιστεύεσαι και λες τα μυστικά σου, αυτός που παίζει μαζί σου, παίρνει το μέρος σου και θα έκανε διάφορα πράγματα για σένα. Οι φίλοι  έχουν τις περισσότερες φορές τα ίδια ενδιαφέροντα αλλά όταν είναι διαφορετικοί ... έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν νέα ενδιαφέροντα, νέες ιδέες, νέες παρέες. Φιλίες γίνονται στο σχολείο όπου περνάμε πολύ χρόνο μαζί με τους συμμαθητές μας και γνωριζόμαστε καλύτερα. Ακόμα, γνωρίζουμε παιδιά στα πάρτυ, στις παιδικές χαρές και σε διάφορα άλλα μέρη. Φιλίες δυνατές γίνονται και στα αθλήματα όπου όλη η ομάδα είναι ενωμένη ώστε να μπορεί να νικήσει.

Στην Ελληνική μυθολογία μπορείς να γνωρίσεις διάφορες φιλίες, όπως του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο. Ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν σπουδαίοι πολεμιστές αλλά και σπουδαίοι φίλοι. Η φιλία τους φαίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου από όπου μαθαίνουμε ότι οι δύο φίλοι ήταν πάντα μαζί, πολεμούσαν μαζί και προστάτευε ο ένας τον άλλον. Όταν ο Έκτορας σκότωσε τον Πάτροκλο, ο Αχιλλέας θύμωσε τόσο  πολύ ώστε να προκαλέσει τον Έκτορα σε μονομαχία ρισκάροντας τη ζωή του πολεμώντας τον καλύτερο πολεμιστή των Τρώων. Άλλα παραδείγματα δυνατής φιλίας στην Ελληνική Ιστορία είναι ο Δάμων με τον Φιντία και ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Ηφαιστίωνα .

Αρκετά μυθιστορήματα αναφέρονται σε μεγάλες φιλίες.  Στο βιβλίο «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή, μια παρέα παιδιών πήγαν στην Αίγινα όπου γνώρισαν καινούργιους φίλους και έγιναν μία ενωμένη και δυνατή παρέα. Στο βιβλίο «Για την Πατρίδα» της Πηνελόπης Δέλτα δύο νέοι, ο Ασώτης και ο Αλέξιος, συνεργάζονται και πολεμούν με κάθε τρόπο για την πατρίδα τους.

 Υπάρχουν πολλές παροιμίες σχετικές με τη φιλία. Οι πιο γνωστές είναι:

- Δείξε μου το φίλο σου να σου  πω ποιός είσαι.

- Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται.

- Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του.

- Βρήκε ο Φίλιππος το Ναθαναήλ.

Η  φιλία είναι χρήσιμη και πολύτιμη για όλους τους ανθρώπους. Διαλέγουμε τους φίλους μας με προσοχή και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις καλές φιλίες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η «αληθινή φιλία είναι βασισμένη στην εμπιστοσύνη, την τιμιότητα και την ειλικρινή γενναιοδωρία των καρδιών μας.»
 

Η «αληθινή φιλία είναι όπως ένα αστέρι. Δεν βλέπετε το φως της στη φωτεινότητα
 
ευημερία αλλά στο σκοτάδι της αντιπαλότητας.  


Δάμων και Φειδίας, Φίλιππος και Ναθαναήλ, Αχιλλέας και Πάτροκλος, Ορέστης και Πυλάδης είναι χαρακτηριστικά και ανεξίτηλα παραδείγματα φιλίας που έγραψε η ιστορία. Κάστρο αρραγές είναι η ιστορία και κανένας δεν μπορεί να το εκπορθήσει…
Η φιλία προκύπτει από την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία με τους άλλους. Στην αρχή εκδηλώνεται ως συμπάθεια και μπορεί να φτάσει μέχρι την αυτοθυσία.
Ο Αριστοτέλης διέκρινε τριών ειδών φιλίας. Αυτή που έχε ως κίνητρο ο "χρήσιμο", δηλαδή το συμφέρον, αυτή που είχε ως κίνητρο το "ηδύ", δηλαδή την απόλαυση και τέλος αυτή που είχε ως σκοπό το "αγαθό", την ανθρωπιά.
Οι τύποι φιλίας που στηρίζονται κι εμπνέονται από το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την ευχαρίστηση είναι ασταθείς κι ευάλωτες. Οι φιλίες αυτές είναι εφήμερες και πρόσκαιρες χωρίς μέλλον. Η φιλία που αντέχει στο χρόνο και δε διαλύεται εύκολα είναι αυτή που έχει ως στήριγμα την αρετή, που δεν έχει σχέση με καμία έννοια συνεταιρισμού ή κοινοπραξίας. Γιατί εν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ιδιοτέλειας αλλά να έχει τη δύναμη ανώτερων, υψηλών συναισθημάτων, ώστε να μην έχει χώρο καμία διαβολή. Όλοι νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά, όταν ξέρουμε ότι κάποιος είναι δίπλα μας. Ότι θα μας συμπαρασταθεί και θα μας δώσει κουράγιο κι ελπίδα στον πόνο και στις δυσκολίες. Η χαρά όταν μοιράζεται είναι διπλή, η λύπη γίνεται μισή. Στη γνήσια φιλία δεν περιμένει κανείς κανένα αντάλλαγμα για τη βοήθεια που παρέχει, γιατί ανοίγεται το εγώ προς το εσύ και γίνεται εμείς. Ο άνθρωπος εξάλλου ως φύσει κοινωνικό ον έχει ανάγκη για στενότερη ψυχική και σωματική επαφή.
Άτομα που έχουν συνάψει φιλικές σχέσεις συντελούν στην πρόοδο της κοινωνίας γιατί γνωρίζουν τι σημαίνει συνεργασία, συμπαράσταση, αλληλεγγύη και αφοσίωση.
Άρα η φιλία σε προσωπικό επίπεδο έχει επίπτωση και στο κοινωνικό σύνολο δεδομένου ότι η ομοψυχία των πολιτών προωθεί α κοινά συμφέροντα για την εξυπηρέτηση της γενικής προόδου. Έτσι κατ` επέκταση επέρχεται και η φιλία μεταξύ λαών με σκοπό την παγίωση της ειρήνης στον κόσμο.
Η φιλία στο σύγχρονο πολιτισμό μέσα στη γενικότερη κρίση αξιών ίσως έχει παραμεληθεί. Πιθανόν λόγω ανάπτυξης και του τεχνολογικού πολιτισμού ο άνθρωπος να έχει περισσότερους φίλους αλλά από αυτούς λίγοι είναι οι αληθινοί. Το υλιστικό πνεύμα της εποχής δεν μας άφησε ανεπηρέαστους. Αντίθετα υποβάθμισε το συναίσθημα κι όλοι τρέχουν να προλάβουν τα νέα υλικά αγαθά. Οι σχέσεις πλέον είναι πιο πολύ εμπορικές / κερδοσκοπικές παρά αληθινά φιλικές. Ο ωφελιμισμός και η χρησιμοθηρία, η αυτοπροβολή και η επίδειξη μας ανάγκασαν να φοράμε μάσκες σε κάθε είδους συναναστροφή για να κρύβουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Γνώμονας δεν είναι ο πλησίον, αλλά το κέρδος.
Η γνήσια φιλία είναι θησαυρός. Δε διαπλάθει μόνο χαρακτήρες, αλλά εξυπηρετεί το καλό στο σύνολό του. Ο κάθε πολιτισμένος άνθρωπος είναι υπέρμαχος της αληθινής φιλίας. Οι ψεύτικοι φίλοι είναι ωραία άνθη που μόνο το θερμοκήπιο της ευτυχίας διατηρούνται λέει ο Μπέικον κι ο Σωκράτης συμπληρώνει «πάντων κτημάτων κράτιστον εστί φίλος σαφής καγαθός».

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ - 2007-10-15
http://www.politispress.gr/

ΦΙΛΙΑ
Η φιλία είναι το πιο ωραίο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο. Μετά τους γονείς και τα αδέλφια που νοιάζονται πραγματικά για μας και μας συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές είναι οι φίλοι. Κάθε φιλία μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να είναι ειλικρινής . Καλό θα ήταν δηλαδή να ξέρουμε καλά κάποιον πρίν τον κάνουμε φίλο μας . Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γίνονται φίλοι με κάποιους μόνο από συμφέρον. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ τους ανθρώπους αυτούς .
Όπου όμως υπάρχει πραγματική φιλία υπάρχει και πραγματική ευτυχία. Ο φίλος χαίρεται με τις χαρές του φίλου του και λυπάται με την δυστυχία του.
Όταν κάποτε βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση ο φίλος του θα τρέξει πρώτος να τον βοηθήσει. Για αύτο θα πρέπει  να γνώριζουμε ότι η φιλία είναι μια αξία που είναι πολύ σπάνια  και όταν την βρίσκουμε την κρατάμε  κοντά μας σαν θησαυρό…


ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ο Όσκαρ ΟυάϊλντΔείτε τα βιογραφικά του στοιχεία από τη wikipedia εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.