Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γ' γυμνασίου κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Σαμαράκης Ζητείται Ελπίς


Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Εργασίας, θέση την οποία εγκατέλειψε μετά την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, για να επανέλθει το 1945 μέχρι και το 1963. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει.
Αντιστασιακή δράση ανέπτυξε και κατά τη δικτατορία. Στη Μεταπολίτευση δημοσίευσε πολλά κείμενα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Το 1963 νυμφεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά.
Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύσεις ποιημάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνεςπεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.
 
1950 -1954
2011
Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Μέσα στην οικονομική κρίση
Ιδεολογική σύγκρουση και ψυχρός πόλεμος
Ιδεολογική απάθεια και οικονομικός πόλεμος
Εμφύλια διαμάχη
Διχόνοια
Πόλεμος Κορέας, Γάλλοι στην Ινδοκίνα
Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, εμφύλιοι στην Αφρική
Ο Η Ε ΝΑΤΟ Σύμφωνο της Βαρσοβίας
ΟΗΕ Ε Ε ΔΝΤ ΕΚΤ
 ιδεολογική αμφισβήτηση
 κρίση αξιών
 τόπος δράσης; καφενείο
χρόνος: ένα απόγευμα, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, ενώ η αφήγηση κυλάει με γοργό ρυθμό
πρωταγωνιστής: ο ήρωας πηγαίνει στο καφενείο αλλά δεν απολαμβάνει τις στιγμές
ο ήρωας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς, διαχρονικός, αρκεί να είναι σκεπτόμενος
δράση: τα γεγονότα του τότε έρχονται και ταυτίζονται με το σήμερα
σύγκριση της δράσης όταν ο ήρωας κάθεται στο καφενείο και διαβάζει τα νέα με το τέλος του αποσπάσματος

ο τίτλος είναι ευρηματικός και διαχρονικός=== σε μια εποχή που όλα καταρρέουν, που οι αξίες μοιάζουν ξεπερασμένες, πραγματικά ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα για να συνεχίσει να μοχθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.