Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Οδύσσεια Ασκήσεις Συμπλήρωσης κενών Ραψωδία α Α' Γυμνασίου

Οδύσσεια Ασκήσεις Συμπλήρωσης κενών
Ραψωδία α

Συμπληρώστε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις
Ο ποιητής καλεί τη  να μας αφηγηθεί την ιστορία του Οδυσσέα. Ο , που εχθρεύεται τον ήρωα, λείπει στους και οι θεοί συνεδριάζουν στον . Με πρωτοβουλία της  αποφασίζουν να δρομολογήσουν το νόστο του.
Σε εφαρμογή του θεϊκού σχεδίου, η Αθηνά κατεβαίνει στην  για να παρακινήσει τον  να αναζητήσει τον πατέρα του. Με τη μορφή του , ενός πατρικού φίλου, μπαίνει στο παλάτι, όπου οι γλεντοκοπούν κατασπαταλώντας ασύστολα την ξένη περιουσία. Ο Τηλέμαχος υποδέχεται φιλόξενα τον ξένο, και η Αθηνά προσπαθεί να τον πείσει πως ο  του ζει. Τον παρακινεί να καταγγείλει τη συμπεριφορά των μνηστήρων και να πάει στους βασιλιάδες της και της  να ρωτήσει για τον Οδυσσέα.
Φεύγοντας η Αθηνά αποκαλύπτεται και ο Τηλέμαχος αναθαρρεί. Ο αοιδός τραγουδά το γυρισμό των Αχαιών από την Τροία, η όμως κατεβαίνει πονεμένη και τον καλεί ν' αλλάξει τραγούδι. Ο Τηλέμαχος της μιλά με αυστηρότητα και τη στέλνει πίσω στα διαμερίσματά της. Στη συνέχεια στρέφεται με αυτοπεποίθηση προς τους μνηστήρες, τους λέει να φύγουν απ΄το σπίτι του και τους ανακοινώνει ότι θα φέρει το θέμα στη συνέλευση των . Ακολουθεί λογομαχία. Καθώς τελειώνει η πρώτη μέρα του ποιητικού χρόνου της Οδύσσειας, ο ξαγρυπνά και αναλογίζεται τις υποδείξεις της Αθηνάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.