Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Διαφορές Ιλιάδας και Οδύσσειας

Ιλιάδα και Οδύσσεια παρουσιάζουν μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές:

1. Οι θεοί, με πρώτο τον Δία, είναι στην Ιλιάδα πιο αυθαίρετοι, λιγότερο δίκαιοι απ' όσο στην Οδύσσεια, όπου παρουσιάζονται να ανταμείβουν τις αρετές και να τιμωρούν μόνο συγκεκριμένα σφάλματα.
2. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι είναι στην Οδύσσεια περισσότερο υπεύθυνοι και κύριοι της τύχης τους απ' όσο στην Ιλιάδα, όπου ατομικές και συλλογικές τύχες είναι λίγο πολύ προαποφασισμένες.
3. Στην Ιλιάδα, οι πρωταγωνιστές είναι επώνυμοι ευγενείς και βασιλιάδες, που τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες της ηρωικής συμπεριφοράς. Ο απλός λαός κινείται στο περιθώριο, δρα και αντιδρά μόνο ως σύνολο. Στην Οδύσσεια σημαντικό ρόλο δεν έχουν μόνο ευγενείς και βασιλιάδες αλλά και άνθρωποι απλοί, σαν τον Εύμαιο, τον Φιλοίτιο, την Ευρύκλεια, ακόμα και τον Μελάνθιο. Όσο για τον ίδιο τον Οδυσσέα, η συμπεριφορά του σίγουρα δε συμβιβάζεται πάντα με τον ηρωικό κώδικα.


Οι διαφορές αυτές εξηγούνται από την εσωτερική εξέλιξη του ίδιου του ποιητή αλλά και από την εξέλιξη του κόσμου μέσα στον οποίο ζούσε και δημιουργούσε. Ο Όμηρος έγραψε νέος την Ιλιάδα και στην ωριμότητά του την Οδύσσεια. Ας θυμόμαστε επίσης ότι μέσα στον 8ο αιώνα π.Χ. το πολίτευμα της αυταρχικής θεόδοτης βασιλείας κλονίζεται και τείνει να αντικατασταθεί από άλλες, πιο υπεύθυνες, μορφές διακυβέρνησης, όπου ο ρόλος του πλήθους των κοινών ανθρώπων είναι μεγαλύτερο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.