Στους 15693 στίχους της η Ιλιάδα τυπικά αφηγείται ένα μόνο επεισόδιο από τον δέκατο χρόνο του τρωικού πολέμου: τον θυμό του Αχιλλέα. Ωστόσο, μέσα στις 51 ημέρες της διήγησης συμβαίνουν και περιγράφονται γεγονότα που επαναλαμβάνουν πολλά απ' όσα είχαν συμβεί στα πρώτα εννιά χρόνια της πολιορκίας και προαναγγέλουν πολλά που θα συνέβαιναν αργότερα, ως και την άλωση. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ακριβώς αυτό θέλησε και πέτυχε ο ποιητής:μέσα στο ένα επεισόδιο που αφηγείται να κατοπτρίζεται η εικόνα του πολέμου ολόκληρου.
Παρόμοια, στους 12110 στίχους της η Οδύσσεια αφηγείται μόνο το τέλος του ταξιδιού του Οδυσσέα, από το νησί της Καλυψώς στο νησί των Φαιάκων και από κει στην Ιθάκη, όπου γρήγορα κατατροπώνει τους μνηστήρες και ξαναγίνεται κύριος στο σπιτικό του - 41 μέρες όλες και όλες, ενώ η περιπλάνηση είχε διαρκέσει δέκα χρόνια. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ο ποιητής βρίσκει τρόπους να διηγηθεί όχι μόνο τις προηγούμενες περιπέτειες του Οδυσσέα αλλά και τις τύχες άλλων σημαντικών ηρώων του πολέμου -του Αγαμέμνονα, του Μενελάου, του Νέστορα κ.α. Είναι πάλι φανερό ότι σχεδιάζοντας και συνθέτοντας την Οδύσσεια ο ποιητής θέλησε, και μπόρεσε, στο βασικό θεματικό ιστό να συνυφάνει πολλούς ακόμα νόστους.
Έτσι παρατηρούμε ότι τα δύο έπη αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν ολόκληρο το μυθικό τρωικό κύκλο. Όσα στοιχεία μάλιστα μνημονεύονται στην Ιλιάδα δεν επαναλαμβάνονται στην Οδύσσεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.